Termokupllar Nedir?

Termokupllar sağlam, basit ve düşük maliyetli oldukları için de en çok kullanılan sıcaklık ölçüm sensörleri olmaktadır. Bu ürün ise 1821 senesinde Seebeck tarafından bulunmuştur.

Bir termokupl, 2 farklı iletken tellerin beraber uç kısmında kaynatılması ile oluşmaktadır. Kaynatılan noktalar sıcak nokta, açık kalan 2 uç ise soğuk nokta olarak da adlandırılabilmektedir. Bu 2 nokta arasındaki sıcaklık farkına orantılı olarak da oluşan ve termoelektrik voltaj veya Seebeck voltajı olarak da anılan mV seviyesindeki bir gerilimin varlığı termokuplların sıcaklık ölçümlerinde geniş bir şekilde kullanılmasını da sağlamıştır. Termokupl soğuk noktası ve sıcak noktası arasındaki sıcaklık dağılımı nasıl olursa olsun üretilmekte olan gerilim, soğuk ile sıcak nokta arasındaki sıcaklık farkına da oranlı olmaktadır.

Soğuk olan noktaların sıcaklığı da oldukça önemlidir. Sıcak noktaların aynı kalma şartı ile soğuk nokta sıcaklığı değiştiği takdirde de birbirinden farklı sıcaklıklar da okunacaktır. Bu sebeple termokupl mV tablosundaki değerler için standardizyon sağlamak için ölçülen sıcaklık karşılıkları mV değerleri soğuk noktaların 0 derecede tutulmasıyla elde edilmektedir.

Termokupllar birbirinden farklı 2 metal alaşımın uçlarının kaynaklanmasıyla elde edilen bir sıcaklık ölçü aleti olmaktadır. Kaynatılan noktalar sıcak noktalar, açık kalan 2 uç soğuk nokta olarak bilinmektedir. Termokupl sıcak noktayla soğuk nokta arasındaki sıcaklık farklarından oluşmaktadır. Sıcaklık farklarına orantılı olarak da soğuk nokta uçlarındaki mV değerlerinde de gerilimler üretilmektedir.

Termokupllar yapısal olarak incelendiğinde ise;

-İzolatör

– Bağlantı kafası

– Bağlantı klemensi

– Eleman teli

– Koruyucu tüp

– Primer (iç koruyucu)

– Flanş ya da rekor gibi malzemelerden oluşmaktadır.

Reziztans termometre koruyucu kılıfların tutturulmakta olduğu alüminyum döküm kafa içerisine inset 2 vidayla yay sıkıştırmalı olarak da tutturulmaktadır. Yay sıkıştırmalı olarak da monte edilmesi ile titreşimden kaynaklı sorunlar da minimum düzeye indirilmiş olur. Ayrıca genleşmeden ötürü olabilecek sorunlar da giderilmiş olur ve böylelikle de daha da iyi bir ısı iletimi de sağlanmış olur.

Genellikle reziztans termometreler için B tipi alüminyum kafalar kullanılmaktadır. İstenildiği durumlarda ise C tipi kafalar da kullanılabilmektedir.

Termokupl Nasıl Çalışır?

Termokupllar herhangi bir iletkenin sıcaklığa maruz kaldığında, ufak gerilimler elde edilmektedir. Böyle durumların meydana gelmesine de termoelektrik etki adı verilmiştir. Gerilimleri ölçebilmek için de iletkenin sıcak uç kısımlarına başka bir iletken daha bağlanması gerekir.

Bağlanan bu iletkenin de sıcaklığa maruz kalması etkinin büyüklüğünü de belirlemektedir. Bu etkilerin büyüklüğü aynı zamanda da kullanılacak olan metallere de bağlı olmaktadır. Bu devrenin tamamlanabilmesi için de metallerin kullanılması ve gerilimlerde de farklılıklara neden olabilir.

Termokupl da yer alan 2 metal bağlantı noktasında ise gerilim meydana gelmemektedir. Fakat uzun sıcaklık durumlarına da sebep olabilmektedir.

Bu termokupl ürünleri endüstri alanlarının vazgeçilmezi olmaktadır.

Endüstri Alanlarının Vazgeçilmez Sensörleri Termokupllar

Reziztans termometrelerin olmazsa olmazı olarak da anılan termokupllar B tipi olan alüminyum döküm kafaların da kullanılmakta olduğu bu termometrelerde zaman zaman kullanılmaktadır. İnsanların isteklerine göre C tipi kafalarda tercih edilebilmektedir. Termokuplların genel olarak kullanım alanları ise: -200 derece ile 2300 derece arasında olduğu için endüstri alanlarında en fazla kullanılan ve en çok ilgi gören ısı kontrol cihazları olmaktadır. Aynı zamanda da genel olarak bakıldığı zaman da endüstri tesislerinde büyük yükseklik derecelerinde çalışan kazanların da ısı kontrolü işlevlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Gördüğünüz üzere endüstri alanlarının vazgeçilmez ürünlerinden birisi de termokupl olmaktadır. Isı kontrol cihazları arasında en çok tercih edilen ürünlerdendir.

Termokupl için https://www.rezistansmarket.com/termokupllar tıklayın.

Yanıtla

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.